sub
Subota, 20. jul 2024.

novi logo ZP mali

U okviru novog ciklusa ANTIFAŠISTIČKIH STUDIJA Ženski prostor u subotu, 01.06.2013. godine, organizuje predavanje Gordane Stojaković Ženski rad u socijalizmu, položaj radnica danas. Predavanje će biti održano u prostorijama Narodne biblioteke Stevan Sremac (Ulica Borivoja Gojkovića 9), sa početkom  u 13 i 30.

GordanaStojakovicCilj ovog predavanja je da kroz odabrane, karakteristične primere ulaska žena iz Vojvodine u privredni život socijalističke Jugoslavije, pokaže deo emancipatorskih tokova vezanih za ekonomsku samostalnost žena zabeleženih u štampi Antifašističkog fronta žena u periodu od 1945. do 1950. godine. Radno angažovanje žena biće prikazano u kontekstu njihovog svakodnevnog života sa posebnim osvrtom na položaj zaposlenih majki. Analiza se odnosi upravo na period od 1945. do 1950, jer su organizacije Antifašističkog fronta žena, počev od seoskih pa do krovne organizacije AFŽ-a Jugoslavije, u tom periodu ostvarile aktivistički maksimum. 

Ovog puta, umesto priča komunistkinja - liderki AFŽ-a i drugih frontovskih organizacija, biće predstavljene priče  žena iz Vojvodine, koje nisu imale nikakvu političku funkciju: traktoristkinja, muzačica, zadrugarki, udarnica, brigadirki, sportistkinja. Pored toga prof. Gordana Stojaković će nam  predstaviti i rezultate istraživanja u vezi sa radnim pravima žena (i muškaraca) danas, a na osnovu anketa pravnog savetovališta koje je tokom 2011. organizovala grupa S.T.R.I.K.E., kojoj i sama predavačica pripada.

Delić atmosfere sa predavanja možete videti ukoliko posetite našu galeriju.

Audio zapis sa predavanja možete preslušati ovde.

 

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2