sub
Subota, 20. jul 2024.

novi logo ZP mali

Ženski prostor, u okviru Antifašističkih studija 2013, organizuje predavanje Matije Medenice, apsolventa sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i dugogodišnjeg studentskog i antifašističkog aktiviste, "Šta se dešava danas u Turskoj i da li tako nešto možemo očekivati i u Srbiji?". Predavanje će se održati u prostorijama Medija centra Niš, u petak, 14. juna, sa početkom u 17h.

medenicaPočetkom juna protest protiv rušenja Gezi parka, jedne od poslednjih preostalih zelenih površina i simbola progresivnih snaga Istanbula, suočio se s policijskom represijom. U zemlji u kojoj su sukobi policije i demonstranata - radništva, Kurda, studenata... - gotovo stvar svakodnevice, ništa nije obećavalo epilog koji je usledio: narodni ustanak protiv vlade Redžepa Tajipa Erdogana i njegove AKP partije. Opozicija, koja je i sama podržala planove za rušenje Gezija, pokušala je da proteste stotina hiljada ljudi predstavi kao borbu protiv "islamizacije" koju predvodi AKP, i navodnu odbranu sekularizma. Ipak, razlozi za pobunu prevazilaze obranu parka i protivljenje konzervativnim merama vlade. U pitanju je pobuna protiv neoliberalnog kapitalizma, na tragu pokreta koji su proteklih godina preplavili svet: od Arapskog proleća, preko španskih Indignadosa do pokreta Occupy.

Šta se danas dešava u Turskoj? Koje društvene snage učestvuju u narodnom pokretu? Da li je u pitanju "Tursko proleće" i, ako jeste, možemo li ga očekivati i u Srbiji? 

Osim rada na fakultetu i aktivističkog angažmana, Matija Medenica je i član je uredništva antikapitalističkog lista Solidarnost, koji objavljuje grupa Marks21.

Predavanje u celini možete preslušati ovde.

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2