sub
Petak, 29. mart 2024.

novi logo ZP mali

Petu Feminističku letnju školu (FLŠ) Ženski prostor je organizovao na Divčibarama u periodu od 23. do 28. jula 2013. FLŠ ima za cilj da pomogne osnaživanje mladih žena i bliže ih upozna sa brojnim temama feminističkog pokreta. Ove godine smo naročitu pažnju posvetile dekonstrukciji patrijarhata i mehanizmima kojima se on služi u svrhu dominacije i održanja statusa quo. Osim toga, veliki deo vremena je poklonjen nasilju nad ženama kao najeksplicitinijem i najdominantijem obliku demonstracije moći.

Najbrojnija do sada, sa preko šezdeset volonterki, facilitatorki i organizatorki, ova škola nam je omogućila da se zajednički bavimo temama: patrijarhat u našim životima i mogući otpori, nasilje kroz feministički pristup, lična feministička pitanja o diskriminaciji nad ženama, kratka istorija feminističkog pokreta, praktični feminizam kroz radionice osnaživanja tela i glasa, izrade političkih poruka na šablonima i imale priliku da napravimo strip prikaze tema za koje smatramo da su važne, kao i emotivnu pismenost. Govorile smo o neoliberalnom kapitalizmu i njegovom uticaju na ženski deo čovečanstva, razgovarale o politici identiteta i/ili politici solidarnosti, ali se i osvrnule na predstavu žene u umetnosti i temu o povezanosti veganstva i feminizma. Dve važne teme u feminističkom pokretu kod nas - Egzistencija žena drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne i Položaj Romkinja su i ove godine izazvale pažnju učesnica. Naročito zanimljiva diskusija se odnosila na ukrajinsku grupu Femen, koju su pažljivo pripremile i izvele volonterke feminističke letnje škole, Milica Batričević i Ivana Anđelković, a koja je jedan deo učesnica privukla u diskusiju koja se vodila do duboko u noć.

fls2013

Ovogodišnje voditeljke radionica i diskusionih grupa su bile dugogodišnje aktivistkinje i teoretičarke ženskog pokreta u Srbiji: Lepa Mlađenović, Sunčica Vučaj, Ljerka Mezga Ćurčin, Katarina Lončarević, Adriana Zaharijević, Ksenija Forca, Tanja Marković, Zoe Gudović, Slađana Rackov, Zorica Spasojević, Ana Panday, Vera Kurtić, Ana Zorbić, kao i Dragana Garić iz Republike Srpske, slobodna vizuelna umetnica Helena Janečić iz Hrvatske i istoričarka umetnosti i polaznica četvrte Feminističke letnje škole Maja Marković.

Poslednji dan škole smo posvetile mogućnostima da se mlade žene umreže i samoorganizuju, i to kroz prezentaciju nazvanu „Osvajanje slobode: Mlade žene i feminizam“ koju su osmislile i izvele volonterke na ovogodišnjoj školi, inače polaznice prethodnih feminističkih letnjih škola: Natalija Pljaskić, Tamara Mitič, Milica Batričević i Ivana Anđelković.

Volonterke su nam organizovale i šetnju do Crnog Vrha, što je ohrabrilo one koje su raspolagale potrebnom energijom da se uz pratnju vodičice popnu i uživaju u impozantnom pogledu sa ovog mesta na 1.096 metara nadmorske visine.

Kao i prethodnih godina, Feministička letnja škola izaziva veliko interesovanje i još jednom potvrđuje da su ovakve aktivnosti veoma potrebne i od neprocenljive važnosti za osnaživanje kako individualih žena, ali i samog feminističkog pokreta u Srbiji.

Snaga, toplina, pozitivni komentari učesnica i jaki zagrljaji koje smo dobile, nas dodatno osnažuju i potvrđuju u nameri da istrajemo i nastavimo da organizujemo slične događaje.

U prilogu možete pročitati detaljnije utiske i videti produkte sa pojedinačnih radionica i cele škole iz različitih uglova:

Utisak, Elzana Poturak – polaznica FLŠ-a 2013.
Vrlo zanimljiva nedelja, Olivera Babić – polaznica FLŠ-a 2013.
Od A do Š o feminizmu, Bojana Tamindžija – polaznica FLŠ-a 2013.

Zinstrip magazin na 32 strane, koji je od produkta radionice Feministički strip priredila Dragana Garić.

Izbor fotografija sa ovogodišnje FLŠ možete pogledati ovde

Ženski prostor, avgust 2013.

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2