sub
Petak, 29. mart 2024.

novi logo ZP mali

Prethodnog vikenda (od 27. do 29. septembra) konferencijom Škola sećanja – sticanje znanja o genocidu nad Romima/kinjama i kako se boriti protiv anticiganizma startovao je istoimeni dvogodišnji projekat partnerskih organizacija Forum za primenjenu istoriju (Beograd), Roma Center (Göttingen) i Ženski prostor (Niš). Konferencija je bila namenjena učiteljima i učiteljicama, aktivistima/kinjama organizacija civilnog društva i političkih partija, kao i zaposlenima u medijima, sa ciljem sticanja novih i podele dosadašnjih podataka o stradanju Roma i Romkinja u Srbiji u toku Drugog svetskog rata, ali i činjenica iz kontinuiteta stradanja i diskriminacije i nakon rata. 

Istorija stradanja Roma u Srbiji pre, tokom i nakon Drugog svetskog rata još uvek je nedovoljno istražena i poznata. Učenje o stradanju bi doprinelo upoznavanju javnosti o izvršenom genocidu nad Romima, njegovim uzrocima i mehanizmima, ali bi i posledično ukazalo na sistemsku diskriminaciju i anticiganizam, koji su prisutni i danas - a sve u cilju prepoznavanja i sprečavanja ove pojave.

Kss1

Konferenciji Škola sećanja je prisustvovalo pedeset učesnika/ca, dok je interesovanje za konferenciju bilo mnogo veće. Ovo je bila i prilika da se kroz diskusije steknu nova saznanja o stradanjima i položaju Roma u Evropi i Srbiji u prošlosti i danas, kao i da se izloži viševekovni kontinuitet diskriminacije prema Romima i Romkinjama, kako na ovim prostorima tako i na prostoru čitave Evrope. U više navrata, a naročito tokom projekcija dokumentarnih filmova “Odšteta - pogrešna reč” i “Ovaj život poklonjen mi je”, koji su se bavili ličnim pričama Roma i Romkinja koji su preživeli Holokaust, prisutni/e su bili duboko potreseni svedočenjima intervjuisanih. Takođe, predstavljeni su i dokumenti sistemskog genocida nad Romima tokom Drugog svetskog rata na širem prostoru Evrope, kao i prostoru Ex-Yu. Ova podsećanja na istorijske događaje su u velikoj su meri podstakla prisutne na razmišljanja o mehanizmima koje trenutne vlasti koriste u odnosu prema Romima i Romkinjama, kao i duboko ukorenjeim stereotipima i predrasudama prema romskom narodu, a doprinela su i prepoznavanju njihove međusobne povezanosti i sličnosti. 

Kroz Školu sećanja, prisutne su poveli istoričari Igor Mitić i dr Milovan Pisarri i prof. dr Đokica Jovanović, sociolog kulture, koji su predstavili istoriju i izneli istorijske činjenice o stradanju romskog naroda, zatim, istoričarke i autorke programa o učenju o Holokaustu, Vesna Lučić i Sanja Ristić, kao i Ivan Radenković, teoretičar i aktivista, i Kenan Emini, internacionalni aktivista za prava Roma, a koji su govorili o savremenom stradanju i diskriminaciji. 

Kss2

Na samom kraju je organizovana i zajednička poseta Muzeju logor Crveni krst. Završetak konferencije je obeležio i zajednički rad na planiranju nastavka saradnje svih prisutnih tokom projekta, a koji se odnosi na doprinos obrazovanju o genocidu u školi, upoznavanje javnosti sa istraživanjem i znanjem o Holokaustu kroz medije, kao i potencijalima u obrazovanju i informisanju odraslih. 

Zaključci radnih grupa se odnose na potrebe i planiranje budućih aktivnosti na reformi školskih planova i programa, kao što su uvođenje romskih pisaca u udžbenike za srpski jezik, kreiranje oglednih časova koji se bave temom stradanja romskog naroda i istraživanjem lokalnih istorija; zatim na ukazivanje na potrebe za jačanjem odgovornosti medija i uloge političkih partija za plasiranje važnih edukativnih informacija, ukazivanje na sistemsku diskriminaciju, kao i sagledavanje načina povezivanja i stvaranja partnerstava između javnog sektora, medija i organizacija civilnog društva.

Ovo trodnevno promišljanje, druženje i rad doveli su do zajedničkog zaključka organizatorki/ra i učesnika o velikoj neophodnosti postojanja ovakve inicijative, kao i o potrebi za zajedničkim kontinuiranim radom na ovoj temi kao jedinoj mogućnosti eventualne promene društvene stvarnosti u kojoj se trenutno nalazimo.

Foto zapise sa ovog događaja možete pogledati ovde.

Nakon konferencije usledili su brojni medijski izveštaji sa ovog događaja.

Kako je o ovom događaju izvestio Radio Paraćin u emisiji Romi u pomoravskom okrugu, možete čuti ovde.

O holokaustu nad Romima i Školi sećanja bilo je reči i u specijalnom izdanju radijske emisije RTS-a Romano Them, emitovanoj 16.12.2013. povodom Međunarodnog dana holokausta nad Romima pod nazivom "Zaboravljeni holokaust". Emisiju u celini možete preslušati  ovde.

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2