sub
Petak, 29. mart 2024.

novi logo ZP mali

Nakon nedavnog završtetka Zimskih olimpijskih igara u Sočiju i brojnih reakcija branitelja i braniteljki ljudskih prava, koje su pratile pripreme i samo održavanje Olimpijade, povodom davanja legitimiteta represivnom ruskom režimu, ostaje kao važno pitanje mogućnost uticaja međunarodnih aktivnosti, bile one i sportske, na ukidanje represije i poštovanje ljudskih prava u jednoj državi. 

Rusija, kao jedna do savremenih država represije, uprkos zahtevima aktivističke internacionalne zajednice i pritiscima na multinacionalne kompanije, nije promenila svoju politiku vezanu za prava LGBT osoba, a vlasnici svetskog krupnog kapitala, uprkos pritiscima, nisu odstupili od politke ostvarivanja profita ispred ostvarivanja ljudskih prava. Osnovno pitanje koje postavljamo je da li ove olimpijske ige imaju sličnosti sa 11. Olimpijadom održanom 1936. u Berlinu? Da li je ljudski rod odmakao od mogućnosti da ne prepoznaje fašizam u svom izvornom obliku ili je spreman da mu radi spektakla čini ustupke? Ko ima koristi od spektakla, i čemu spektakl služi.

afastud1mart

U okviru prvog predavanja ovogodišnjih Antifašističkih studija Ženskog prostora bavile/li smo se istorijom Rusije i njenih vladajućih ideologija, kao i njihovim uticajima na političke tendencije u Srbiji. Kroz ovo predavanje vodio nas je prof. dr Đokica Jovanović, saradnik Ženskog prostora. 

Kroz predavanje obuhvaćene su sledeće teme:

  • Boljševička revolucija i socijalizam
  • Staljinizam kao antimarksizam i antisocijalizam
  • Brutalna ideologizacija, stigmatizacija "nepodobnih", teror i konačno napuštanje komunističke utopije u doba staljinizma
  • Ljudska prava manjinskih grupa u Rusiji XX i XXI veka
  • Ideja "socijalizma u jednoj državi" - Ideja Moskve kao centra proleterke revolucije i jedine radničke države
  • Saradnja sa fašistima i Staljinova antikomunistička, antiinternacionalistička i antimarksistička politika
  • Jugoslovenski samoupravni socijalizam – kao najhumanija projekcija društvenog poretka koju beleži ljudska istorija.

Predavanje u celini možete preslušati ovde.

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2