sub
Četvrtak, 18. jul 2024.

novi logo ZP mali

I ove godine, sedmi put za redom, na Feminističkoj letnjoj školi (FLŠ) u organizaciji Ženskog prostora okupilo se nas tridesetak žena da na obalama Borskog jezera diskutujemo o brojnim feminističkim temama. Pet dana bilo je malo da iscrpimo teme kojima smo se bavile: patrijarhat u našim životima i mogući otpori, nasilje kroz feministički pristup, kratka istorija feminističkog pokreta, praktični feminizam kroz radionice osnaživanja plesom i pokretom i izrada političkih poruka na šablonima. Govorile smo o neoliberalnom kapitalizmu i njegovom uticaju na ženski deo čovečanstva, razgovarale o politici identiteta i/ili politici solidarnosti, a takođe i na koji je način povezano veganstvo i feminizam i zbog čega je politika Ženskog prostora protiv svih vrsta nasilja, uključujući i nasilje nad životinjama. Ishrana na FLŠ nije uključivala proizvode životinjskog porekla, bila je veganska. Kao i svake godine do sada živom diskusijom o dve važne teme u feminističkom pokretu kod nas - Egzistencija lezbejki i Položaj Romkinja u našem društvu, pokrenuta su mnoga interesantna pitanja.

cover

FLŠ je organizovana uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung, u periodu od 21. do 25. jula 2015. i veoma smo ponosne što smo svim učesnicama pružile siguran prostor i vreme da se upoznaju sa brojnim temama feminističkog pokreta, da steknu nova poznanstva, da se druže i osnaže u svom daljem aktivističkom radu.

Ovogodišnje voditeljke radionica i diskusionih grupa su bile dugogodišnje aktivistkinje i teoretičarke ženskog pokreta u Srbiji: Lepa Mlađenović, Tijana Popivoda, Milica Gudović, Katarina Lončarević, Zorica Spasojević Arundi, Ksenija Forca, Zoe Gudović, Dragana Garić i Ana Zorbić.

Poslednji dan škole iskoristile smo da se dogovorimo o budućoj saradnji i mogućnostima da se mlade žene umreže i samoorganizuju, i to kroz temu „Osvajanje slobode: Mlade žene i feminizam“. Ovu su temu najavile naše volonterke, polaznice prošlogodišnje feminističke letnje škole, Elzana Poturak i Milica Maksimović, koje su upoznale polaznice na koji su način dosadašnje polaznice povezane, koje su bile njihove zajedničke akcije i na koje načine sve doprinose ženskom pokretu.

I ovoga puta Feministička letnja škola izazvala je veliko interesovanje i još jednom potvrdila neophodnost i neprocenjivost ovakovg rada na osnaživanju kako individualih žena, ali i samog feminističkog pokreta u Srbiji.

Još jednom se zahvaljujemo svima koje su doprinele da se i ovoga puta rastanemo sa željom i energijom da, već sledeće godine, osmi put, okupimo još veći broj žena koje će na ovaj način menjati sebe, ali i svet u kojem živimo.

Album sa fotografijama je dostupan na našoj Facebook stranici.

 

 

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2