sub
Subota, 20. jul 2024.

novi logo ZP mali

9 novembarAntifašistički kolektiv grada Niša, koji čine organizacije Ženski prostor, Centar za razvoj civilnih resursa, Odbor za ljudska prava i Centar za devojke, u sredu, 9. novembra, na Trgu kralja Milana, sa početkom u 14h, akcijom javnog stajanja obeležava Međunarodni dan borbe protiv fašizma. Tom prilikom aktivistkinje i aktivisti Antifašističkog kolektiva nosiće transparente sa ispisanim porukama: Antifašizam moj izbor, Nećemo zidove, Ćutanje ipak nije zlato, Nećemo reviziju istorije, Smrt fasizmu ‒ sloboda narodu, Stop fasizmu, Podrska migrantima..., kako bi sugrađane podsetili na ovaj bitan međunarodni datum.

 

Trenutni događaji u Srbiji kao što su revizija istorije, diskriminatoran odnos prema migrantima i ostalim društvenim manjinama, izmene zakona u pravcu negiranja ljudskih i radnih prava građana i građanki, gušenje slobode medija, pretvaranje desničarskih organizacije u političke aktere, kao i globalno urušavanje sloboda pred naletima neoliberalnog kapitalizma, jasni su poziv na reakciju javnosti. Antifašistički kolektiv Niša reaguje na ovaj način.

Pozivamo sve građanke i građane Niša da nam se u ovoj akciji pridruže a medije da u svojim izveštajima isprate ovaj događaj.

*** Međunarodni dan borbe protiv fašizma obeležava se danas širom sveta i predstavlja podsećanje na "Kristalnu noć", događaj koji smatra se simboličnim početkom holokausta. Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece.

9 novembar2

 Ostatak fotografija sa ovog događaja možete videti u našoj GALERIJI!

 

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2