sub
Utorak, 19. mart 2024.

novi logo ZP mali

Projekat KOLEKTIV ‒ Centar za unapređenje prava LGBT+ osoba počeo je sa realizacijom 1. avgusta 2016. godine. Projekat podrazumeva organizaciju edukacija, kulturno-rekreativnih programa, grupne i individualne sesije psiho-socijalne podrške za pripadnice/ke LGBTIQ zajednice, koji se odvijaju na mesečnom nivou; i organizaciju i realizaciju nekoliko javnih većih događaja na lokalu posvećenih LGBT zajednici i promociji prava LGBT+ osoba kod većiske populacije na prostoru jugoistočne SrbijeOvi događaji organizuju se kako bi se lokalna LGBT+ zajednica osnažila, naročito njeni mlađi/đe pripadnici/ce, i kanalisale neke nove aktivističke snage koje bi se i nakon završetka projekta bavile ostvarivanjem prava LGBT+ osoba na lokalu, a i šire.

Prvi mesec realizacije projekta bio je posvećen pripremi za predstojeće aktivnosti i njihovoj promociji, pre svega, kod grupe potencijalnih korisnika i korisnica, ali i kod šire javnosti. U tom periodu formirana je i fejsbuk grupa KOLEKTIV, zatvorenog karaktera, putem koje se potencijalni korisnici/ce informišu o predstojećim aktivnostima, ali i razmenjuju druge sadržaje bitne za LGBT+ zajednicu.. Osim toga, o aktivnostima u sklopu projekta redovno se izveštava na sajtu Ženskog prostora i zvaničnoj Fejsbuk stranici inicijative KOLEKTIV.
Tokom prethodnih šest meseci paralelno su organizovane standardne, planirane aktivnosti zatvorenog tipa, kao i nekoliko dopunskih dešavanja javnog karaktera.

6meseci

Standardne aktivnosti KOLEKTIVA (radionice kuvanja, filmske projekcije, rekreativne programe, grupne i individualne sesije psiho-socijalne podrške) odvijaju se na mesečnom nivou i oko njih gravitira grupa od oko 30-ak mladih LGBT+ ljudi iz Niša i okoline. U periodu od septembra do kraja januara oranizovane su 4 radionice kuvanja, 5 sporsko-rekreativna druženja, 4 filmske projekcije (ne uključujući projekcije na Festivalu kvir filma Merlinka), 8 grupnih sesija psiho-socijalne podrške i 16 individualnih. Sve ove aktivnosti su zatvorenog tipa i organizuju se u prostorijama organizacije Ženski prostor u Nišu.

Tokom prvih šest meseci realizacije projekta aktivistkinje i aktivisti KOLEKTIVA organizovali su ili učestvovali i u nekoliko javnih akcija.

Najpre, 3. novembra 2016, LGBT aktivista Marko Stefanović u ime inicijative KOLEKTIV učestovao je na tribini pod nazivom Religija i LGBT+ koju je u prostorijama Media&Reform Centra Niš organizovalo Udruženje građana Štek House. Na tribini je bilo reči o tome kakav je odnos religije i predstavnika crkve prema LGBT+ zajednici, kakav je odnos LGBT+ zajednice prema religiji, kao i o položaju religioznih LGBT+ osoba u LGBT zajednici, religioznoj široj zajednici i društvu u celini. Pored Marka Stefanovića na tribini su govorili dr Miloš Jovanović, sociolog, i dr Ivica Živković, teolog. Ovaj događaj posetilo je između 40 i 50 osoba.

Aktiviskinje i aktivisti KOLEKTIVA uključili su se u akciju obeležavanja 9. novembra, Dana borbe protiv fašizma, koji je organizovao Antifašistički kolektiv grada Niša. Najpre je 7. novrembra u prostorijama Ženskog prostora organizovana akcija izrade transparenata, nakon koje je usledila projekcija filma Before the Night Fall. Devetog novembra aktivistkinje i aktivisti Antifašističkog kolektiva i inivijative KOLEKTIV imali su uličnu antifa akciju. (FOTO)

Aktivisti i aktivistkinje Kolektiva pridružili su se ove godine Zadrugaricama u organizaciji trećeg Internacionalnog festivala kvir filma „Merlinka“ u Nišu. Niška Merlinka trajala je tri dana, od 13. do 15. decembra, i za to vreme prikazano je šest dugometražnih filmova – tri igrana i tri dokumentarna. Projekcijama je prisustvovalo između 250 i 300 ljudi.

Tokom narednih meseci aktivistkinje i aktivisti KOLEKTIVA nastavljaju vredno da rade, kako na realizaciji redovnih aktivnosti tako i na pripremi i realizaciji obeležavanja bitnih datuma za LGBT zajednicu i pripremi prvog malog LGBT festivala u Nišu. 

 

 

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2