sub
Subota, 20. jul 2024.

novi logo ZP mali

Projekcije filma Ja hoću da imam izbor

Ženski prostor je, uz podršku Rekonstrukcije Ženski fond, inicirao projekcije dokumentarnog filma Ja hoću da imam izbor u ukupno 7 gradova u Srbiji. Film je nastao u okviru kampanje 2016, a u njemu su učestvovale mlade Romkinje iz Pirota, Niša i Vlasotinca koje su javno uputile poruku da se suočavaju sa sterotipima, predrasudama, nasiljem i raznim ograničenjima od strane porodice, zajednice, škole, institucija, i da žele da samostalno i bez pritisaka donose odluke o sopstvenom kretanju, obrazovanju, zapošljavanju, braku, seksualnom životu, itd.

Aktivistkinje udruženja Ternipe su u Pirotu organizovale projekciju 26. marta. Film je ostavio pozitivan utisak na okupljene, a mlade Romkinje su iskustvo iz sopstvenih života povezivale sa porukom filma i uočile mnoge sličnosti sa ženama koje na filmu govore.

U Bujanovcu je projekcija filma održana 4. aprila pred 15 žena iz romskih naselja. Aktivistkinje Udruženja Romkinja Bujanovac su sa gledateljkama razgovarale o važnosti donošenja sopstvenih odluka u svojim životima. Neke od prisutnih su sa žaljenjem govorile kako nisu imale pravo glasa kada su se udavale i da su roditelji odlučivali umesto njih.

Glas žena čuo se i u Kruševcu, gde su aktivistkinje udruženja Romani Cikna 5. i 8. aprila organizovale dve radionice namenjene ženama, posvećene obrazovanju i Međunarodnom danju Roma i Romkinja. Obe radionice su započinjale projekcijom filma Ja hoću da imam izbor, a nastavljale se diskusijom o važnosti obrazovanja. 

kruševac

U Novom Bečeju je 7. aprila. u organizaciji Udruženja Roma Novi Bečej ukupno 12 žena iz romskih naselja pogledalo film i diskutovalo o ranim, ugovorenim i prisilnim brakovima. Sve su se složile da brakovi ne smeju da se sklapaju pre punolestva i završene bar osnovne škole, govorile su o nasilju koje su preživljavale.

Slične poruke i reakcije mogle su se čuti i 6. aprila u Beogradu i 7. aprila u Obrenovcu, gde su aktivistkinje Romskog centra za žene i decu Daje organizovale projekciju i diskusiju.

Ove godine su aktivistkinje organizacije Izvan margine, već tradicionalno, u Prokuplju organizovale uličnu akciju merenja pritiska i šećera u krvi. Ovom akcijom su obeleženi i Svetski dan zdravlja, 7. april, kao i 8. april Međunarodni dan Roma i Romkinja.

Inicijativa romskih studentkinja je ove godine organizovala niz aktivnosti u cilju promocije visokog obrazovanja i uspešnih romskih studentkinja iz Srbije. Organizovane su ulične akcije 3. aprila u Vršcu, 4. aprila u Novom Sadu, 6. aprila u Nišu i 10. aprila u Beogradu, na kojima su aktiviskinje delile balone prolaznicima i upoznale ih sa Mesecom romskog ženskog aktivizma. Pored Ženskog prostora, ove aktivnosti podržao je i Ekumenski humanitarni centar iz Novog Sada.

U svakom navedenom gradu je postavljena i izložba sa 27 fotografija na kojima je predstavljeno 27 studentkinja i njihove majke, a pored svake fotografije je ispisana poruka studentkinje na temu Zašto mislim da je moja budućnost svetlija od budućnosti koju je moja majka imala?

Vršac

Preko 150 Romkinja i Roma, predstavnika/ca NVO, ustanova i institucija su prisustvovali i projekciji filma Ja hoću da imam izbor koja je bila uvod u diskusiju. Sa ovih događaja poslata je jasna poruka o važnosti visokog obrazovanja, problemima sa kojima se visokobraziovane Romkinje susreću, o njihovoj borbi da odluke donose same i izbore se sa predrasudama i stereotipima kako u širem društvu, na svojim fakultetima tako i u zajednici u kojoj žive, a koja vrlo često ne vidi potrebu za obrazovanjem devojaka, a posebno kada je fakultetsko obrazovanje u pitanju.

Ovi događaji su se održali u prostorijama Kulturnog centra u Vršcu, Ekumenske humanitarne organizacije u Novom Sadu, na Elektronskom fakultetu u Nišu i u Kući ljudskih prava u Beogradu, a prisustvovali su i predstavnici/ce Visoke škole za obrazovanje vaspitača – Vršac, Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Fakulteta za evropske pravne političke studije u Novom Sadu, Pokrajinski zaštitnik građana, Pravnog fakulteta u Nišu, Saveta za ljudska i manjinska prava Grada Niša, kao i niških osnovnih škola: Sreten Mladenović Mika i Vuk Karadžić. Pored njih, akcijama su se priključile i organizacije: Društvo Roma Romano krlo, Vršac; udruženja iz Novog Sada: Udruženje Roma Bangladeš, Phralipe, Udruženje romskih studenata, Ženske studije i istraživanja; Grupa za decu i mlade Indigo iz Niša, Asocijacija pedagoških asistenata i drugi.

Još jedna projekcija filma je organizovana i u sklopu konferencije Romkinje u Srbiji: dostignuća, izazovi i perspective, koja je organizovana u Palati Srbija 11. aprila od strane žena iz Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Tom prilikom su govorili Nikolas Bizel, predstavnik Delegracije Evropske unije u Srbiji, Andrea Oricio, šef misije OEBS u Srbiji, Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Brankica Janković, poverenica za ravnopravnost, Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Gordana Stevanović, zamenica Zaštitnika građana, Karla Robin Heršej, predstavnica UNDP-a u Srbiji, Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Radmila Zećirović, Slavica Vasić, Marina Simeunović i Ana Saćipović ispred Romske ženske mreže.

Događaj je ispratila i redakcija Radio Beograda, a snimak je dostupan na linku: http://www.rts.rs/page/radio/ci/story/27/radio-beograd-1/2697437/romano-them.html

 

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2