sub
Četvrtak, 18. jul 2024.

novi logo ZP mali

kraljevo-online-21062017-Albanke-su-nase-sestre--trailer-YouTube1

Juče, 22. juna 2017, trebalo je da se održi projekcija filma „Albanke su naše sestre” u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine, BIRN Kosova i organizacije ForumZFDm pod nazivom „Stvarni ljudi – stvarna rešenja“. Projekat je namenjen normalizaciji odnosa sa aspekta običnih građana i građanki i problema sa kojima se oni i mi susrećemo u svojim životima.

Ti naši obični životi su juče bili ugroženi kada nam je grupa od oko 50 pripadnika ekstremno desničarskih i klerofašističkih organizacija pretila smrću ukoliko pogledamo film.

Iako je bila prisutna policija i do fizičkog povređivanja nije došlo, uprkos kamenicama i pljuvanju, utisak je policija nije uspela da spreči napadače da ugroze bezbednost učesnika i učesnica.

Aktivisti i aktivisktinje organizacija za ljudska prava, kao i drugi zainteresovani građani Niša, koji su želeli da uđu u Medija centar nisu to mogli da učine od fašista, koji su pretili svakome ko se približi ulazu u Medija centar.

Smatramo da reakcija policije nije bila adekvatna i da se građani/ke zainteresovani/ne da prate projekciju, uprkos prisustvu policije, nisu osećali bezbedno i zaštićeno. Očekivali smo da policija ukloni napadače i omogući nesmetano održavanje projekcije i tribine, ali to se nije dogodilo. Čak je jedna osoba u maskirnoj uniformi sa ekstremno nacionalističkim obeležjima, koja se predstavila kao četnički vojvoda, ušla u salu Medija centra i pretila „klanjem izdajnika” i dovođenjem „50 četnika koljača“. Osim toga, on je zahtevao da se projekcija filma i tribina ne održe jer će u suprotnom porazbijati prostorije Medija centra u Nišu i prebiti prisutne. Ista osoba pretila je i da će zapaliti zastavu Kosova i tako potencijalno izazvati požar u zatvorenom prostoru.

Zahtevamo od nadležnih državnih organa Srbije da pod hitno

sprovedu istragu o jučerašnjim otvorenim pretnjama fizičkim

nasiljem i smrću, i kazne napadače.

Hoćemo da poručimo da je Niš i naš grad i da imamo pravo da ne mrzimo. Imamo pravo da se okupljamo i da budemo bezbedni, imamo pravo da se informišemo, čak i kad informacije koje govore o zločinima iz najranije prošlosti nisu „svima po volji“. Očekujemo da grad Niš i nadležne institucije omoguće da film bude predstavljen javnosti bez ugrožavanja sigurnosti organizatora, kako bi na taj način pokazali da je naš Niš otvoren i istinoljubiv grad u kome nema mesta strahu i zastrašivanju!

Organizacije potpisnice saopštenja:

 1. Ženski prostor, Niš
 2. Odbor za ljudska prava, Niš
 3. Grupa za decu i mlade Indigo, Niš
 4. Centar za razvoj građanskog društva Protecta, Niš
 5. Centar za prava Romkinja, Niš
 6. Nacionalna koalicija za decentralizaciju
 7. Kulturno oslobodilački pokret, Niš
 8. Centar za razvoj civilnih resursa, Niš
 9. Civil Rights Defenders, Beograd
 10. Inicijativa mladih za ljudska prava, Beograd
 11. Centar za devojke, Niš
 12. Odbor za ljudska prava, Negotin

PDF SAOPŠTENJA DOWNLOAD

 

 

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2