sub
Četvrtak, 18. jul 2024.

novi logo ZP mali

U nedelju, 2. jula, uspešno je okončana prva Niška nedelja ponosa. Mnogobrojnim dešavanjima, u periodu od 27. juna do 2. jula 2017, uspele/li smo da otvorimo javni prostor za promociju kulture dijaloga i tolerancije, i nadamo se na taj način utičemo na smanjenjene diskriminacije i homofobije u lokalnoj zajednici.

nnp1

Niš se do sada manjim aktivističkim akcijama pridruživao obeležavanju Međunarodnog dana ponosa LGBT osoba, 27. juna. Nišku nedelju ponosa u odnosu na ova ranija obeležavanja ne razlikuje samo dužina trajanja, već i činjenica da su tri događaja u okviru nedelje – čitanje ispovesti LGBT osoba u Gradskoj kući, puštanje balona duginih boja na Trgu kralja Milana (27. juna) i postavljanje dokumentarističke izložbe „Sva ljudska bića rađaju se jednaka u dostojanstvu i pravima“ u Oficirskom domu (30. jun‒2. jul) ‒ realizovana uz podršku grada, odnosno u saradnji sa Lokalnom mrežom za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u Nišu. Ovaj podatak, uprkos napetoj atmosferi tokom prva dva dana Nedelje ponosa, koja je zahtevala angažovanje većeg broja pripadnika MUP-a kako bi se obezbedili skupovi, uliva nadu da smo na putu uspostavljanja trajne i produktivne saradnje lokalnih institucija i organizacija civilnog društva koje se bave poboljšanjem položaja LGBT+ osoba, a sve u cilju povratka poverenja u institucije i ostvarivanja konkretne pomoći koju one mogu da pruže LGBT+ osobama na lokalu. Ovom prilikom zahvaljujemo se i gradu i niškom MUP-u na podršci i saradnji.

nnp0

Osim lokalnih snaga, realizaciji Niške nedelje ponosa u programskom smislu doprinele su brojne LGBT+ organizacije i aktivisti i aktivistkinje iz Srbije i regiona, koji su svojim prisustvom i učestvovanjem u događajima, doprinele/li kvalitetu i obimu programa, a to su: Labris, Glic, Merlinka festival, Da se zna!, Gejten ‒ LGBTI, Helsinški odbor za ljudska prava - Skoplje i Sarajevski otvoreni centar. Veliko hvala svima!!!

Na događajima Niške nedelje ponosa bilo je od 30 do 130 ljudi. Najveću pažnju privukli su, očekivano, koncert i PRAJD žurka u subotu uveče. Na tribini LGBT aktivizam ‒ moj izbor, projekcijama filmova, promociji publikacije KORAK NAPRED, NAZAD DVA ‒ Uloga policije u jačanju prevencije i mehanizama zaštite od zločina iz homofobije i transfobije u Srbiji, i otvaranju izložbe Sva ljudska bića rađaju se jednaka u dostojanstvu i pravima bilo je u proseku po 30ak osoba. Izložbu je tokom narednih dana posetilo više destina ljudi. Verujemo da bi publika na svim ovim događajima bila brojnija da prva dva dana Nedelje ponosa nisu obeležili brojni negativni komentari na društvenim mrežama, pretnje desničara i vrlo često nevešta izveštavanja medija koja su samo dodatno podgrevala situaciju. S druge strane, brojnost medijskih izveštaja, kojih je u ovih nekoliko dana bilo preko 50, doprinela je velikoj vidljivosti Niške nedelje ponosa, pa samim tim i postojanja borbe za ostvarenje prava LGBT+ osoba na ovim prostorima.

nnp2

nnp4

NIŠKA NEDELJA PONOSA organizovana uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji u sklopu projekta Kolektiv ‒ Centar za unapređenje položaja LGBT+ osoba. U sklopu projekta i izveštavanja o njemu planirana je i izrada brošure koja će obuhvatiti sve događaje tokom realizacije projekta od avgusta 2016. do jula 2017. U njoj će biti detaljno opisani i dokumentovani i događaji sa Niške nedelje ponosa, a brošura će biti predstavljena i široj javnosti avgusta 2017.

Do tada, ponosno vas pozdravlja Ženski prostor iz Niša!

 

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2