sub
Subota, 20. jul 2024.

novi logo ZP mali

flsDruga po redu Feministička letnja škola u organizaciji Ženskog prostora, uz sestrinsku podršku fondacije Kvinna till Kvinna iz Švedske, je održana ove godine od 14. do 18. jula u hotelu Sunny hill u Vrnjačkoj banji. Ovaj seminar je namenjen mladim ženama i studentkinjama u cilju feminističke edukacije, podsticanja i razvijanja kritičkog mišljenja i ženske solidarnosti. Naročita pažnja pri izboru kandidatkinja i tema bila je posvećena ženama iz marginalizovanih društvenih grupa. U toku pet dana, koliko je škola trajala, prolazile smo kroz sledeće teme: Društvena konstrukcija roda, Savremeni feminizam i mlade žene, Patrijarhat u mom životu-kako se osnažujem i suprotstavljam, Uticaj tradicije i njeno prevladavanje, Uvod u neoliberalni kapitalizam-moguće alternative, Sva značenja Bolonjske deklaracije, Studentsko samoorganizovanje, Nasilje, asertivnost i odgovornost.

flsVan programa su bili organizovani i časovi joge i dokumentarne fotografije, u cilju proširivanja ličnih interesovanja i upoznavanja sa veštinama koje mogu imati pozitivan uticaj u daljem životu i radu. Za učešće u Feminističkoj letnjoj školi se prijavilo 35 mladih žena, od kojih smo odabrale 15, rukovodeći se pre svega stepenom znanja iz oblasti feminizma, ličnom motivisanošću i regionalnom zastupljenošću učesnica.

Nakon održanih radionica prošle smo zajedno kroz predloge za dalje druženje i  uključivanje učesnica u aktivizam. Predlozi učesnica za dalje angažovanje bili su različiti: od upoznavanja sa postojećim ženskim organizacijama u sredinama u kojima žive, promovisanja Feminističke škole na fakultetima, organizacijama i krugovima u kojima su aktivne, uključivanja ovogodišnjih učesnica u oganizaciju sledeće Feminističke škole, zajedničkih akcija, izdanja eseja i poezije do izložbe fotografija.

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2