sub
Subota, 20. jul 2024.

novi logo ZP mali

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, a u sklopu Antifašističkig studija, u Nišu će 9. novembra u sali NKC-a sa početkom u 18h biti organizovana  projekcija filma “Pogrešna reč - odšteta Romima i Sintijima u Nemačkoj?” (1987, 85 min, nemački / sa srpskim titlovima).

Dokumentarni film „Pogrešna reč” je po prvi put prikazao progon nemačkih Roma i Sintija za vreme nacista, iz ugla proganjanih. Snimile su ga Melanie Špita (Melanie Spitta), ćerka preživelih, i filmska rediteljka Katrin Sejbold (Katrin Seybold), tokom perioda kada su predstavnici Sintija i Roma u Nemačkoj počeli otvoreno da kritikuju uskraćene i zakasnele odštete i uopšte grube prakse institucija prema preživelima. Ovaj film otkriva nikada objavljene dokumente, policijske dosijee i fotografije nacista koji su vršili medicinske eksperimente u koncentracionim logorima nad zatočenim ženama, decom i muškarcima.

film seybold_pogresna_rec_webFilm „Pogrešna reč“ dokazuje na temelju tada još uvek neobjavljenih dokumenata, odbijanje Nemačke vlade da plati odštetu progonjenim Romima i Sintijima. Strukturalni antciganizam predstavlja jedan od mnogih kontinuiteta i dugo je onemogućavao priznanje genocida nad Romima i Sintijima. Sve do danas, on sprečava prekid sa progonom i diskriminacijom preživelih Roma i Sintija i njihovih potomaka.

Iako je prošlo puno decenija, javno sećanje na ratne zločine i genocid ostaje polje kontroverze. Državni modeli interpretacije, kultura sećanja i politike reparacija stoje svakako pod okriljem vladajuće politike i njenih struktura, zavise od socioekonomskih uslova, kao i od dominantnih moralnih i etičkih normi. Stoga sledi da savremeno stanje društva konstantno utiče na interpretaciju njene prošlosti i suštinski definiše politiku sećanja.

O svemu ovome prisutni na projekciji imaće priliku da prodiskutuju sa gošćom, uvodničarkom, umetnicom, novinarkom i inicijatorkom multimedijalnog projekta Poseta Starom sajmištu Renom Redle.

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2