sub
Ponedeljak, 05. jun 2023.

novi logo ZP mali

Kampanja Mesec romskog ženskog aktivizma će i ove godine biti izvedena u periodu između 8. marta i 8. aprila.

Uoči dana žena, 7. marta, svečano ćemo započeti ovogodišnju kampanju druženjem sa aktivistkinjama Romske ženske mreže, novinarima/kama i prijateljima/cama, na kome ćemo kroz pričanje naših ličnih priča ukazati na bogastvo naših identiteta i naše različitosti, ilustrujući na taj način i temu ovogodišnje kampanje - Sve ono što sam ja. Naše namere su razbijanje predrasuda i stereotipa o Romkinjama. Pokazaćemo da, iako je to često prvo što neko kod nas vidi, mi nismo samo ponosne pripadnice romskog naroda već i radnice, aktivistkinje, stručnjakinje, domaćice, građanke ove zemlje, itd.

logo mrza

Na Međunarodni dan žena, 8. marta, članice Romske ženske mreže će se, kao deo feminističkog pokreta, tradicionalno pridružiti ženama iz cele Srbije i učestvovati na osmomartovskom maršu. U toku narednih trideset dana kampanje svakodnevno ćemo sprovoditi lokalne male akcije u preko trideset gradova i opština u Srbiji. Kampanju zaključujemo 8. aprila na Međunarodni dan Roma i Romkinja. Pred donosioce/teljke odluka na najvišem nivou i ove godine ćemo izaći sa zahtevima za uvođenje i realizovanje sistemskih rešenja za probleme sa kojima se Romkinje u Srbiji suočavaju.

Kampanja, koju organizacija Ženski prostor zajedno sa svim organizacijama i inicijativama Romske ženske mreže sprovodi već četvrti put za redom, do sada je doprinela poboljšanju vidljivosti romskog ženskog aktivizma i pozitivnom medijskom izveštavanju o Romkinjama, barem u periodu njenog trajanja.

Očekujemo da nam se priključite i podržite u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kruševacu, Pirotu, Aleksincu, Vranju, Subotici, Babušnici, Beočinu, Vlasotincu, Beloj Palanci, Bujanovacu, Novom Bečeju, Dimitrovgradu, Lazarevacu, Leskovacu, Ljuboviji, Odžacima, Prokuplju, Somboru, Pančevu, Rumi, Smederevskoj Palanci, Šapcu, Trsteniku, Žabalju, Ilandži, Kragujevcu...

Kalendar sa rasporedom aktivnosti kampanje i mestima njihovog održavanja možete videti ovde.

Detaljnije informacije o pojedinačnim akcijama uskoro će biti dostupne na našoj internet stranici.

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2