sub
Četvrtak, 28. mart 2024.

novi logo ZP mali

Romska ženska mreža je 10. aprila izdala saopštenje u kome najoštrije osuđuje govor mržnje u pisanju dnevnog lista Kurir, objavljenog 9.aprila 2013, u članku pod nazivom: ”Prokleti: Vračara bacila kletvu na porodicu Ljubiše Bogdanovića!”, i prosledila ga većini medija u Srbiji. Prenosimo tekst saopštenja u celini.

Organizacije i inicijative okupljene u Romsku žensku mrežu Srbije najoštrije osuđuju govor mržnje u pisanju dnevnog lista Kurir, objavljenog 9.aprila 2013, u članku pod nazivom: ”Prokleti: Vračara bacila kletvu na porodicu Ljubiše Bogdanovića!”
Dnevni list Kurir u svom senzacionalističkom izveštavanju o tragediji koja je zadesila meštane i meštanke Velike Ilanče ovim člankom raspiruje stereotpe, predrasude i mržnju prema romskoj populaciji i prema ženama generalno. Autori članka nijednog trenutka ne postavljaju pitanje društvene odgovornosti za ovaj zločin, ostaje neispitana odgovornost države za rat na bivšim prostorima Jugoslavije, psihičkih posledica ratova na pojedinca, porodicu i društvo, pitanje položaja i reintegraciju povratnika sa ratišta, niti pitanje o poreklu oružja izvršiocu zločina, svodeći uzrok stravičnog zločina na kletve i vradžbine „majke jednog Roma“ - implicitno Romkinje.
Osim što ovakav način pisanja nije adektvatan aktuelnom vremenu i stepenu razvijenosti naučnog mišljenja, govor mržnje u medijima može imati katastrofalne posledice u uticaju na kreiranje predrasuda većinske populacije prema manjini.
Podsećamo da je list Kurir već zloupotrebio Romkinje koristeći neproverene informacije u političke svrhe, u neosnovanim i beskrupuloznim napadima na instituciju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.
Tražimo od medija da izveštavaju odgovorno, profesionalno i u skladu sa zakonom, podsećajući ih da je objavljivanje govora mržnje zabranjeno Zakonom o javnom informisanju. Takođe, raspirivanje rasne i verske mržnje zabranjeno je po Ustavu Republike Srbije članom 21, kao i Zakonom protiv diskriminacije, u članu 20, koji se odnosi na zabranu diskriminacije prema nacionalnim manjinama.
Očekujemo od nadležnih institucija da reaguju na diskriminatorni članak lista Kurir.


Saopštenje potpisuju članice Romske ženske mreže Srbije:

1. Centar za prava Romkinja, Niš

2. Centar za ekonomsko unapredjenje Roma - CEUR

3. Centar za razvoj romske zajednice Amaro Drom, Smederevska Palanka

4. Inicijativa Romkinja, Čurug

5. Inicijativa Romkinja, Bujanovc

6. Inicijativa Romkinja, Leskovac

7. Inicijativa Romkinja, Ljubovija

8. Inicijativa Romkinja, Pirot

9. Inicijativa Romkinja, Prokuplje

10. Inicijativa Romkinja, Srem

11. Inicijativa Romkinja, Vranje

12. Istraživači Romi, Žabalj

13. Romani Cikna, Kruševac

14. Romska snaga, Ilandža

15. Romski ženski centar Bibija, Beograd

16. Romski ženski centar za žene i decu Daje, Beograd

17. Ternipe, Pirot

18. Udruženje Romkinja Amarilis, Novi Sad

19. Udruženje Romkinja Nada, Aleksinac

20. Udurženje Romkinja Osvit, Niš

21. Udruženje Roma Zapadne Srbije

22. Udruženje Danica, Pančevo

23. Romnjako Ilo, Zrenjanin

24. Udruženje Roma Novi Bečej

25. Ženski prostor, Niš

Saopštenje možete preuzeti ovde.


Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2