sub
Četvrtak, 28. mart 2024.

novi logo ZP mali

Uspešno je završena četvrta po redu kampanja Mesec romskog ženskog aktivizma, sa ukupno 26 aktivnosti širom Srbije (Beograd, Novi Bečej, Pirot, Vlasotince, Alibunar, Lebane, Pančevo, Prokuplje, Leskovac, Novi Sad, Dimitrovgrad, Smederevska Palanka,  Zrenjanin, Bela Palanka, Niš, Sombor, Bujanovac, Vranje, Deronje, Lazarevac, Kragujevac i Aleksinac).

Kampanju smo svečano otvorile 7. marta, u beogradskoj galeriji “Progres”, a povodom nastupajućeg Međunarodnog dana žena. Na otvaranju su okupljenima svoje životne priče ispričale aktivistkinje Romske ženske mreže, predstavljajući sebe i svoj rad. Tada je predstavljena i izložba radova pristiglih na konkurs za ovogodišnji promotivni plakat Kampanje, a prisutnima se obratila pobednica Milica Velizmar, govoreći o tome u čemu je našla inspiraciju za svoje idejno rešenje. Podršku sam nam dale i naše drage drugarice, aktivistkinje ženskih grupa sa kojima smo zajedno sutradan, 8. marta, već tradiocionalno, izašle na osmomartovski ulični marš u organizaciji mreže Žena u crnom.

izvestajmrza1

Ove godine su aktivistkinje Romske ženske mreže organizovale susret Romkinja i predstavnica/ka lokalnih vlasti, ustanova i institucija u domovima Romkinja. Želele smo da ovoga puta izbegnemo hladne kancelarije i sale, i da u našim domovima ponudimo gostoprimstvo, ali i rešenja za probleme sa kojima se svakodnevno susrećemo. Namera nam je bila i da  socijalni radnici/e, doktori/ke, predsednci/e i predstavnici/ce opština, novinari/ke i drugi upoznaju žene koje im se obraćaju, u svom bogatstvu njihovih identiteta. Žene koje su otvorile vrata svojih domova pokazale su da su studetkinje, majke/samohrane majke, radnice, nezaposlene žene, korisnice socijalne pomoći, žene povratnice po sporazumu readmisije, one koje se svaki dan bore za svoja prava, ali i za opstanak sebe i svoje porodice. U mesec dana, koliko  je kampanja trajala, preko tristotine osoba, uglavnom žena, neformalno, uz kafu je pričalo o veoma različitim temama, upoznalo se i podelilo svoja iskustva.  Govorilo se o svemu - od zapošljavanja, zdravstva, socijalne pomoći, obrazovanja, braka, readmisije i deportacije, romskog ženskog aktivizma i Romske ženske mreže do lokanih akcionih planova i mogućnostima međusobne saradnje. Ostalo je mnogo utisaka i sećanja, ovo su samo neka od njih:

“...žena je lepo i jasno pričala...”, “...koliko su to pristupačne žene i devojke, koliko su svesne situacije u kojoj se nalaze i stvari koje su tu situaciju proizvele, zadivljuje njihova spremnost da menjaju stvari...”, “…za ne poverovati je da u današnje vreme opstaju stari, poražavajući običaji (prodaja mlade i mladih devojčica  od 12-13 godina koje se udaju)...”,  “...upoznala sam predsednicu opštine, učestvovala je sa nama u razgovoru, slušala nas, jako mi se dopala,  podelila je svoja iskustva, pričale smo o ženskim stvarima...”; “...način na koji su žene organizovane i zainteresovane, a vezano za trenutnu situaciju u društvu...”, “...sloboda i otvorenost žena, spremnost na saradnju...”,  “...razgovor o pravima žena...”, “...životno iskustvo Romkinje kod koje smo bili na kafi...”, “...otvorena komunikacija i gostoprimstvo...”

izvestajmrza3

Neke aktivnosti su se razlikovale, pa je tako u Novom Sadu pet romskih studentkinja pozvalo na druženje uz kafu svoje koleginice i profesorke, novinare/ke studentskih medija da bi se predstavile, pričale o svojim uspesima i aktivizmu; dok je u Aleksincu je organizovana prezentacija Lokalnog akcionog plana za unapređenje obrazovanja Roma i Romkinja za period 2013/17. godine.

Ove godine smo performans Sve ono što sam ja izvele u još tri opštine. Povodom 21. marta, Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije u organizaciji Udruženja Roma iz Novog Bečeja, izveden je performans koji nikoga od prisutnih nije ostavio ravnodušnim, a koji je zbog hladnog i kišovitog vremena morao biti izveden u zatvorenom prostoru. Nasuprot tome, lepo vreme je dozvolilo građanima/kama  Pirota i Prokuplja da uživaju u performansu izvedenom  6.aprila, a kojim je obeležen Međunarodni dan Roma i Romkinja u ovim gradovima. 

izvestajmrza2

Treći put za redom, 4. aprila 2013. godine u domu Narodne Skupštine, organizovana je i sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne Skupštine Republike Srbije na temu Položaj Romkinja u Srbiji. Aktivistkinje Romske ženske mreže su upoznale novi saziv Odbora, predstavile Romsku žensku mrežu i upoznale ih sa radom Mreže u proteklih godinu dana. 

Što se tiče medijske pokrivenosti, ovu godinu prati i loša situacija u medijima. Naime, mnoge medijske kuće na nacionalnom i lokalnom nivou su prestale da rade ili su ukinuti neke od programa (TV Avala, TV5 Niš, Jutarnji program TV B92, itd.), što se odrazilo i na medijsku propraćenost kampanje, jer su upravo te medijske kuće, ili programi, u protekle tri godine odgovarale na naše pozive za praćenje aktivnosti. Tada smo uspele da broj pozitivnih i nestereotipnih medijskih izveštavanja o Romkinjama u Srbiji, u periodu od 8. marta do 8. aprila, sa nula, koliko je iznosio u godinama pre kampanje, naraste na 1.3. zatimpreko 1.5 do 2 medijska izveštaja dnevno  svakoga dana u periodu kampanje 2012. godine. Ove godine broj medijskih izveštaja iznosi 1.7 svakoga dana u periodu od 8. marta do 8. aprila.

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2