sub
Ponedeljak, 04. mart 2024.

novi logo ZP mali

Pozivamo vas da se prijavite na konferenciju Škola sećanja – sticanje znanja o genocidu nad Romima/kinjama i kako se boriti protiv anticiganizma, namenjenu aktivistima/kinjama organizacija civilnog društva, političkih partija i medija, u cilju zajedničkog stvaranja pravednijeg i demokratskijeg društva u kome živimo.

Istorija stradanja Roma u Srbiji tokom Drugog svetskog rata još uvek nije dovoljno istražena i poznata. Nedostatak javnih aktivnosti kojima bi se podsećalo na zločine, zanemarivanje zločina u istoriografiji, pa čak i potpuni izostanak u obrazovnom gradivu, doveli su do toga da sećanje na genocid prema Romima u javnosti gotovo da ne postoji. To dovodi do toga da danas, čak i da postoji volja da se ove informacije prenose, nema dovoljno materijala koji bi bio korišćen kao istorijska građa.

Neki od razloga zašto nemamo podatke o stradanjima Roma i zločinima izvršenim nad njima, leže i u činjenici da je u Srbiji prisutan veliki broj predrasuda prema Romima, ali i rasističkog neprijateljstva. Zbog toga je važno pokrenuti aktivnosti kako bi se povećala svest o važnosti otkrivanja istorijskih činjenica, kao i važnosti ukazivanja na kontinuitet diskriminacije prema Romima kao pojave koja u određenim uslovima vrlo lako može da dovede do ponovnog genocida. Romska zajednica je i dalje, više od pola veka nakon završetka Drugog svetskog rata, na udaru anticiganizma, delegitimizacije, kršenja osnovnih ljudskih prava i sistemske diskriminacije u velikom delu Evrope.

Iz ovih razloga, dvogodišnji projekat “Škola sećanja” je tako koncipiran da prikupi i podeli informacije o stradanju Roma i Romkinja na više nivoa. Jedan deo naših aktivnosti će se odnositi na istorijsko istraživanje o izvršenom genocidu nad Romima, njegovim uzrocima i mehanizmima, a drugi deo će se baviti sistemskom diskriminacijom i anticiganizmom prisutnim u današnje vreme, ali i time kako prepoznati i sprečiti ove pojave. Ova konferencija na kojoj će se, do sada prikupljene informacije podeliti, a učesnici/ce zajedno uključiti u kreiranje sledećih koraka, je prva u nizu planiranih aktivnosti .

Projekat „Škola sećanja“ su partnerski pokrenuli: Ženski prostor (Niš), Forum za primenjenu istoriju (Beograd) i Roma Centar Göttingen, uz solidarnu podršku Fondacije Roza Luksemburg (Rosa Luxemburg Stiftung) i Međunarodne alijanse posvećene sećanju na Holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA).

Prva konferecnija Škola sećanja – sticanje znanja o genocidu nad Romima i kako se boriti protiv anticiganizma će biti održana od 27. do 29. septembra, u Nišu.

Učesnicima/cama konferecnije su obezbeđeni putni troškovi, kao i troškovi smeštaja i obroka.

Prijave slati na adresu prijave(at)zenskiprostor.org.

Rok za prijavu je 15. septembar.

 

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2