sub
Četvrtak, 28. mart 2024.

novi logo ZP mali

I ove godine Niš je na kratko, četvrti put za redom, postao centar promocije ženskog aktivizma i umetnosti na ovim prostorima. Ovogodišnji Feminiš, održan od 20. do 22. septembra, ponudio je posetiteljkama i posetiocima najnovije feminističke sadržaje iz regiona, pokrenuo žensku /aktivističku kreativnost kroz niz radionica, podstakao na razmišljanja tribinom, promocijama knjiga i projekcijama filmova, ali im je pružio i adekvatan predah uz zabavu i druženje na FemiNiš žurci i odličnom koncertu ženskog benda iz Zagreba U pol' 9 kod Sabe, kao i tokom sportskog dana.

Jedno od osnovnih obeležja dosadašnjih FemiNiš festivala bila je velika posećenost od strane aktivistkinja iz regiona. Ta podrška nije izostala ni ove godine, tako da se je na ovogodišnjim festivalskim događajima našlo preko šesdeset feminističkih aktivistkinja iz regiona, odnosno skoro sa svih prostora Ex-Yu. Zajedničko istorijsko nasleđe, sličan aktivistički bekgraund i okruženje u kome se živi i radi, otvorili su gomilu tema o kojima su se razmenjivala mišljenja tokom festivalskih aktivnosti, ali i van njih. Sve to doprinelo je i tome da se još jednom među aktivistkinjama sklope nova i prodube stara prijateljstva i dogovore zajedničke akcije.

feminis2013saba

Pored gošći iz regiona ovogodišnji FemiNiš posetio je i ne mali broj žena iz grada i okoline koje su, nadamo se, naišle na sadržaje koji ih interesuju, a kojima inače retko prisustvuju ili su im nedostupni, što još jednom potvrđuje ideju decentralizacije feminizma na kojoj organizatorke FemiNiša vredno rade već četiri godine.

Kao i prethodnih godina, i ovogodišnji FemiNiš ustupanjem prostora i resursa podržale su gradske institucije kulture i informisanja. Ove godine u tome su prednjačili niški Studentski kulturni centar i Medija centar Niš.

FemiNiš 2013. organizovale su aktivistkinje Ženskog prostora i Centra za devojke uz solidarnu podršku švedske Fondacije za promociju mira i rodne ravnopravnosti Kvinna till Kvinna, Rekonstrukcija Ženskog fonda i Fondacije Roza Luksemburg.

Fotografije sa ovogodišnjeg FemiNiša možete videti ovde.

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2