sub
Četvrtak, 18. jul 2024.

novi logo ZP mali

PODRŠKA RAVNOPRAVNOM UČEŠĆU ROMKINJA U NACIONALNOM SAVETU ROMSKE NACIONALNE MANJINE
Povodom izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina, Ženski prostor je 22. i 23. oktobra 2014. u hotelu Palas u Beogradu organizovao dvodnevni seminar Podrška ravnopravnom učešću Romkinja u Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine, namenjen romskim kandidatkinjama na izbornim listama.

Cilj ovog događaja je bio osnaživanje žena sa izbornih lista, sticanje samopouzdanja, unapređivanje veština javnog nastupa, javna promocija kandidatkinja, kao i povezivanje budućih članica Nacionalnog saveta i aktivistkinja Romske ženske mreže.

palace

Obrađene su i teme rodne ravnopravnosti i problemi sa kojima se Romkinje sreću  u političkoj partcipaciji i predstavljena Platforma o poštovanju rodne ravnopravnosti inicirana od Romske ženske mreže, a koju su potpisali nosioci izbornih lista 2. oktobra u Beogradu.

Na seminaru su učestovovale kandidatinje sa 6 lista, i to: Savez za promene ljudi po meri coveka, Asocijacija Roma Srbije - Vladan Stanojević, Romi za Srbiju - Srbija za Rome, Romi građani i građanke Srbije – Srđan Šain, Anglunipe - Napredak Dragoljub Acković, Romi za bolju budućnost.

palace2

Program  seminara je osmišljen od strane trenerica programa Žene to mogu i Romkinje to mogu koje imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa ženama iz političkih partija, medija, sindikata, nevladinih organizacija i manjinskih zajednica. Posebna pažnja je posvećena temama: položaj žena u romskoj zajednici, zakonski okviri za unapređenje položaja žena i manjina, politika na ženski način, prepoznavanje i odupiranje  muškim tehnikama dominacije, kao i veštine javnog nastupa.

Ovaj događaj je bio i prilika da se sa problemima žena u političkom i javnom životu, sa naglaskom na žene iz marginalizovnih društvenih grupa, a posebno Romkinja, upozna i šira javnost, kao i da svoju kandidaturu učesnice predstave prisutnim medijima koji su zabeležili događaj.

Kandidatkinje na izbornim listama, predstavnice Ženskog prostora i Romsko ženske mreže su definisale buduću saradnju i to kroz: davanje javne podrške ženama u NSRNM, radu na ostvarivanju zajedničkih interesia i ciljeva, osmišljavanje i izvođenje zajednickih aktivnosti, postizanja zajedničkih dogovora, druženja, osnivanja Ženskog kluba u NSRNM, kontrole rada Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i sl.

Fotografije sa seminara su dostupne na našoj Fejsbuk stranici.

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2