sub
Sreda, 06. decembar 2023.

novi logo ZP mali

novineAntifašistički kolektiv iz Niša i ove godine obeležio je Međunarodni dan pobede nad fašizmom. Tim povodom LDA, CRCR, Odbor za ljudska prava, Centar za devojke, YuRom i Ženski prostor održali su Medija centru press konferenciju.

Uvodnu reč u ime YuRom centra imao je Osman Balić koji je ukazao na to da naša zemlja mora da bude ponosna na svoju ulogu u borbi protiv fašizma u prošlosti, ali da su ideje mržnje i diskriminacije prisutne i danas. Posebno je naglasio aktuelnu situaciju vezanu za azilante, među kojima je veliki procenat romske populacije, ali i  da je to samo posledica posledice nastale usled nebrige države i činjenice da se problemom socijalno ugroženih Romkinja i Roma više godina unazad niko sistematski ne bavi. U nastavku je reč imala Ana Popović koja je govorila u ime Centra  lokalne demokratije koja je govorila o tome zbog čega se Dan pobede nad fašizmom obeležava upravo na ovaj dan.

Eva Dinić u ime Centra za razvoj civilnih resursa najavila je prikupljanje potpisa za osnivanje komisije za  REKOM koja se bavi utrđivanjem tačnog broja i identiteta žrtava stradalih u ratovima na prostoru bivše SFRJ, koje je organizovano na  akciji  održanoj po završetku press konferencije na centralnom niškom trgu. Tom prilikom izveden je i performans  „Preobražaj“.  Eva Dinić je ukazala i na  nedopustivo skrnavljenje spomenika žrtvama fašizma na Bubnju grafitima punim govora mržnje.

Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava pored ostalog ukazao je na činjenicu da pravosuđe blagim kaznama pogoduje širenju ideja netrpeljivosti, mržnje i diskriminacije.

Snežana Stojanović iz Ženskog prostora da se o pojavama bilo kog vida netrpeljivosti mora govoriti, jer to može biti pogodno tle za raspirivanje ideja fašizma, rasizma, verske netolerancije i sl.

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2