sub
Sreda, 06. decembar 2023.

novi logo ZP mali

Kopaonik (13 - 17. jul 2011. godine)

Feministička letnja škola, treća po redu, u organizaciji Ženskog prostora, a uz podršku  Fondacije Rosa Luxemburg za Jugoistočnu Evropu, održana je od 13. do 17. jula 2011. na  Kopaoniku. Cilj letnje škole bio je razvijanje feminističke svesti i kritičkog mišljenja kod mladih žena i studentkinja kroz analizu i sagledavanje aktuelnih društvenih i političkih problema iz drugačijih uglova. Poseban osvrt i ove godine smo imale na položaj žena iz marginalizovanih društvenih grupa.

Ukupno nas je bilo 43 učesnica, facilitatorki i organizatorki, a sve smo imale prilike da prolazimo kroz panele i radionice na teme koje su obrađivale društvenu konstrukciju roda, patrijarhat kao društveni sistem, uticaj globalizacije i neoliberalnog kapitalizma na žene, feminističku perspektivu zaštite ženske bezbednosti i zdravlja, osnaživanje i povezivanje mladih žena i žensko samoorganizovanje, promociju antifašističkih vrednosti i ljudskih sloboda. Facilitatorke radionica i predavačice su bile aktivistkinje ženskog pokreta u Srbiji, sa velikim iskustvom u prenosu znanja i radu sa ženama: Sunčica Vučaj, Tanja Nikolić, Vera Kurtić, Milica Gudović, Jelena Veljić, Zoe Gudović, Biljana Stanković Lori i Jelena Savić. Takođe, imale smo prilike da sa ženama Udruge Domine iz Splita razgovaramo o nedavnom održanoj Paradi ponosa u Splitu i čujemo  njihovo iskustvo.

Svakoga dana smo sa joga instruktorkom Marijom Dedović imale priliku da vežbamo i tako započinjemo dan.

LFSTemom  "Patrijarhat u mom životu, pritisci i  mogući otpori" smo otvorile radni deo ove škole, radionice koje su pratile to predavanje su bile: „Kako stičem svest o sebi kao o ženi“ i „Da li smo mi emancipovane“, na kojima se razgovaralo o identitetima koje prihvatamo i nosimo, i usvojenim rodnim ulogama,  kao i načinima na koje možemo da prevladamo stege koje nas opterećuju.

Tokom drugog dana koji smo posvetile problemu muškog nasilja nad ženama, na panelu pod nazivom „Nasilje – feministički pristup“, razgovarale smo o uzroku i vrstama nasilja, kao i o svojim ličnim iskustvima sa nasiljem. Nastavak dana smo posvetile osnaživanju kroz radionice samoodbrane i radu na osnaživanju  tela i glasa.

Ova škola je bila i prilika da se sa aspekta feminizma promisli o neoliberalnom kapitalizmu, što smo i obradile kroz panel „Feministička kritika neoliberalnog kapitalizma“. Imale smo prilike da razgovaramo o feminizaciji siromaštva, uništavanju prirodnih resursa i novim načinima na koji patrijarhat učvršćuje svoje pozicije. Radionice koje su usledile su imale teme: „ Lično je političko“ i „Žene i nove tehnologije“. 

Kao i do sada, na ovoj školi nastojimo da što više razgovaramo jedne o drugima, kao i o svojim ličnim iskustvima. Teme „Opresija nad Romkinjama, podela ličnih priča i iskustva“ i „Lezbejska egzistenicija“ su bile prilike kada smo mogle da razgovaramo o pojmu Drugosti, kao i da postavljamo sva pitanja jedne drugima koje se odnose na drugačija iskustva, u cilju upoznavanja različitih egzistencija i prevazilaženju ličnih predrasuda.

Posebno je bilo značajno uključivanje polaznica predhodnih Feminističkih letnjih škola: Marije Mitić, Manuele Alić, Aleksandre Demirović i Milice Arifović u samo organizovanje i facilitiranje na ovoj školi. One su ovogodišnje polaznice provele kroz radionicu „Mlade žene i feminizam“ odakle je izašlo pregršt ideja za nastavak saradnje i druženja.

Za učešće na ovoj školi se prijavio zaista veliki broj kandidatkinja, te ćemo se sigurno videti i sledeće godine.

Zahvaljujemo svim divnim ženama što su se odazvale našem pozivu  na letnju školu, i to što smo nastavile da se družimo i povezujemo i dalje.

Sestrinski,

Vaš Ženski prostor

Više fotografija pogledajte u galeriji  Feministička letnja škola, Kopaonik, 13 - 17. jul 2011.

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2