sub
Četvrtak, 18. jul 2024.

novi logo ZP mali

Ogranizacija Međunarodnog festivala kvir filma ‒ Merlinka, polako ali sigurno, postaje tradicija u našem gradu. Ovog puta festival zajedno organizuju aktivistkinje i aktivisti UG Zadrugarice i inicijative KOLEKTIV.

Niška Merlinka br. 3, pod sloganom „Ko se boji zime još“, odigraće se ove godine paralelno sa beogradskom, i to: 13, 14. i 15. decembra u prostorijama Niškog kulturnog centra. Festival u Nišu se realizuje zahvaljujući saradnji sa GLIC-om (Gej i lezbejskim info centrom) iz Beograda, a selekciju filmova za Niš, kao i prethodnih godina, napravio je osnivač i direktor Merlinka festivala Predrag Azdejković. 

Ideja Merlinke je da promoviše filmske naslove koji se bave gej, lezbejskom i transseksualnom tematikom, a koji retko kad dolaze do domaće filmske publike. Festival nije geto LGBT zajednice, već je mesto za sve ljubitelje filma i prijatelje LGBT zajednice.

ULAZ na sve projekcije Merlinke u Nišu je BESPLATAN!


plakat2-maliplakat1-mali

UTORAK, 13. 12. 2016

18h, Zauzmi pozu (2016)

Strike a Pose (originalni naslov)
Dokumentarac, mjuzikl
Režiseri: Ester Gould, Reijer Zwaan
Zemlja: Holandija, Belgija
Jezik: engleski sa srpskim titlom
Trajanje: 83 minuta

Godine 1990. sedmorica mladih muških igrača pridružili su se Madoni na njenoj najkontroverznijoj turneji ikada ‒ „Blond Ambition“. Na pozornici i na filmu „Truth or Dare“, oni su pokazali kako neko treba da izrazi sebe. Sada, 25 godina kasnije, oni otkrivaju istinu o životu tokom i nakon te turneje. Strike A Pose je dramatična priča o pobeđivanju srama i pronalaženju hrabrosti da se bude ono što jesi.

O rediteljima
Ester Guld, rođena u Škotskoj u Velikoj Britaniji 1975, studirala je novinarstvo i film u Amsterdamu i Njujorku. Njen debitantni dugometražni film SHOUT osvojio je nagradu za najbolji film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Londonu 2010. Reijer Zwaan, rođen u Amsterdamu 1981, studirao je glumu na Institutu za pozorište i film – Lee Strazberg, a zatim političke nauke u Amsterdamu i Njujorku. On je zamenik urednika u „Nieuwsuur“, glavnom programu aktuelnih dešavanja u Holandiji.

20h, Viva (2015)

Igrani film, drama
Režiser: Paddy Breathnach
Glavne uloge: Héctor Medina, Jorge Perugorría, Luis Alberto García
Zemlja: Irska, Kuba
Jezik: španski sa engleskim i srpskim titlom
Trajanje: 100 minuta
Nagrade: ADL Stand Up nagrada na Internacionalnom Filmskom Festivalu u Santa Barbari

Danas, kada sve ima svoju cenu, koja je cena ljubavi?
Hesus radi kao šminker u trupi dreg izvođača, ali sanja i o tome da sam postane izvođač. Kada konačno dobije svoju šansu da izađe na scenu, iz publike se pojavljuje stranac koji ga nokautira. Ispostavlja da je to ni manje ni više Hesusov otac, bivši bokser, koji je bio odsutan preko 15 godina iz života svog sina. Kako se otac i sin bore oko svojih suprotnih očekivanja koja imaju jedan od drugog, Viva postaje priča o ljubavi u kojoj dva muškarca pokušavaju da razumeju jedan drugog i ponovo postanu porodica.

O reditelju
Paddy Breathnach ‒ Njegov prvi dugometražni film, AILSA, dobio je nagradu za najbolji debitantski film na filmskom festivalu u San Sebastijanu. Njegov drugi dugometražni film u kome glavnu ulogu glumi Brendan Glison, osvojio je nagradu za novog rezisera u San Sebastijanu 1997. i nagradu za najboljeg režisera u Solunu i Bogoti. Paddy je radio sa Miramaksom, Ingeniousom i BBC filmom. Njegova komedija – MAN ABOUT THE DOG, postao je jedan od najuspešnijih nezavisnih irskih filmova. Njegov najnoviji film, VIVA, premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Teluridi 2015.

SREDA, 14. 12. 2016.

18h, Život pod maskom

Dokumentarni film
Režija: Aleksandar Princip
Zemlja: Srbija
Jezik: srpski sa engleskim titlom

Dragan, Nataša, Saša, Kristina i Darko dolaze u Beograd iz manjih i zatvorenih sredina u pokušaju da žive svoje prave identitete. Njihove ispovesti su potresne, tople, duboke i iskrene. Njihovi životi su skriveni pod maskom, u čežnji za nečim boljim izvan maske.

O reditelju
Aleksandar Princip je pisac, istraživač i reditelj. Član je redakcije časopisa za kvir teoriju i kulturu „QT“ i Centra za kvir studije. Ovo je njegov prvi dokumentarni film.

zivot-iza-maske-680x882

 

20h, Gde si krenuo, habibi? (2015)

Igrani film, komedija, drama
Režiser: Tor Iben
Uloge: Cem Alkan, Martin Walde, Tuncay Gary
Zemlja: Nemačka
Jezik: nemački (engleski i srpski titl)
Trajanje: 79min

Ibrahim se zaljubljuje u Aleksandra, plavušana sa plavim očima, Nemca, kriminalca i kečera koji je strejt – između njih se stvara prijateljstvo koje nadilazi obojicu.

O reditelju
Tor Iben, samouki režiser, rođen je u Hagenu, u Nemačkoj. Debitovao je 1995. kao režiser sa tri filma srednje dužine, potom je radio kao novinar u štampi i na televiziji. Deset godina kasnije vratio se režiranju: Blondie (2006), Underground (2007), Love Kills (2007), Sleeper (2009), CIBRÂIL (2010), The Passenger (2013), The Phallometer (2013).

ČETVRTAK, 15. 12. 2016.

18h, Braća noći (2016)

Dokumentarni film
Režiser: Patric Chiha
Zemlja: Austrija
Jezik: nemački, bugarski, rumunski sa engleskim i srpskim titlom
Trajanje: 88 minuta
Nagrade: Specijalna nagrada žirija Medjunarodnog filmskog festival na Kuritibi

Nežni momci preko dana, kraljevi preko noći. Film prati grupu mladih bugarskih Roma koji su došli u Austriju tragajući za slobodom i brzim novcem. Prodaju svoja tela kao da je to sve što imaju. Ono što ih teši je to što nisu sami, ali noći su duge i nepredvidive.

O reditelju
Patric Chiha, rođen u Beču u Austriji 1975, studirao je modni dizajn u Parizu, a potom filmsku montažu na INSAS školi filma Univerziteta u Briselu. Trenutno živi i radi u Parizu. Pravi kratke filmove od 2001. i dobio je mnogo nagrada. Njegov debitantski dugometražni film „Domaine“, u kome glavnu ulogu igra Beatris Dal, premijerno je prikazan na festivalu Biennale u Veneciji. Njegova komedija „Boys like us“ prikazana je u bioskopima 2014.

20h, Apsolutno fantastične (2016)

Komedija
Režiserka: Mandy Fletcher
Uloge: Jennifer Saunders, Joanna Lumley, Jane Horrocks
UK, SAD (engleski sa srpskim titlom)

Edina i Patsy još uvek isijavaju glamur i ekstravagantnost, živeći život u visokom stilu, kako su navikle, kupujući, pijući i đuskajući na londonskim trendi mestima. Kad ih okrive za ogromni incident na modnom događaju, odjednom bivaju uhvaćene u medijsku oluju i bivaju non stop proganjane od strane paparaca. Bez prebijene pare u džepu beže u centar glamuroznog života, na francusku rivijeru i tamo razvijaju plan kako da svoj nestanak učine permanentnim i da do kraja života žive glamurozno.

O rediteljki
Mandy Flečer započela je karijeru na BBC-u i dobila je nagradu Bafta za režiranje drugog i trećeg serijala Crne Guja. Njene zasluge za filmska dela uključuju i 90-minutni BBC film Deadly Advice, u kom glavne uloge igraju Jane Horrocks, Brenda Fricker, Imelda Staunton, Jonathon Pryce and Sir John Mills i Born Kicking. Proglašena je 2011. za režiserku godine od strane Year by Women in Film and TV.

Mandie Fletcher began her career at the BBC and won the Best Comedy Series Award at the BAFTA’s for directing the second and third series of Blackadder. Fletcher’s film credits include Deadly Advice starring Jane Horrocks, Brenda Fricker, Imelda Staunton, Jonathon Pryce and Sir John Mills and Born Kicking, a 90-minute film for BBC. In 2011 Fletcher was named Director of the Year by Women in Film and TV.

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2