sub
Subota, 20. jul 2024.

novi logo ZP mali

Ženski prostor. uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, pokrenuo je seriju razgovora u romskim i LGBT zajednicama u Srbiji i regionu na temu različitosti u okviru ovih zajednica. Ovim aktivnostima želimo da ukažemo na preplitanje diskriminacije na osnovu rase, etniteta, pola, roda, seksualne orijentacije klase, mesta stanovanja, godina, zdravstvenog stanja i drugih ličnih svojstava. Društvo u kome živimo je suočeno sa rasizmom i homofobijom, a LGBT osobe romske nacionalnosti doživljavaju psihičko, fizičko, ekonomsko i/ili seksualno nasilje, kao i pretnje koje imaju za cilj da održe njihov osećaj straha, bespomoćnosti i nevidljivosti. 

Temu smo otvorile u šest gradova u Srbiji, i to u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Novom Bečeju, Leskovcu i Beloj Palanci, kao i u gradovima regiona: Sarajevu, Zagrebu, Skoplju i Podgorici. Pored radionica, u ovim gradovima organizujemo i promociju knjige Džuvljakre ‒ lezbejska egzistencija Romkinja, autorke Vere Kurtić, izdate od strane Ženskog prostora i Evropskog centra za ljudska prava iz Budimpešte.

Razgovori su otvoreni ne samo za pripadnike/ce romske i/ili LGBT populacije, već i za sve ljude dobre volje koji se bore protiv diskriminacije i predrasuda.

roma lgbt

 

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2