sub
Ponedeljak, 05. jun 2023.

novi logo ZP mali

U okviru seminara LGBT mladi - Borba protiv stereotipa i predrasuda, u Nišu će u subotu, 16. juna, biti prikazan film "Assume nothing".

assume nothing

Mnogi od nas pretpostavljaju da postoje samo dva roda i da biti žensko ili muško je povezano sa biološkom odrednicom naših tela. Fokusirana na umetnost, fotografiju i performanse umetnika koji redefinišu poimanje roda, ovaj dokumentarac postavlja pitanje: "Šta ako muško i žensko nisu jedine opcije? Kako se drugi rodovi izražavaju kroz umetnost?". Jezik je rigidan kad je u pitanju poimanje roda i teško je opisati rodove koji izlaze van binarnog sistema muško - žensko, zato je vizuelna umetnost odličan alat za opisivanje i zato je tema ovog dokumentarca baš to.

Inspirisan fotografijama priznate novozelandske fotografkinje Rebeke Svon, iskren, provokativan i žanrovski zbunjujući dokumentarac „Ne pretpostavljaj ništa“ se fokusira na umetnost i performans pet alternativnih umetnika koji se bave rodnom tematikom. Umetnici su poreklom iz Maorije, Samoe, Japana, Pakeha i Evrope i svi oni redefinišu sagledavanje pola i roda.

Film je prikazan u okviru Merlinka festivala u februaru 2011. godine u selekciji dokumentarnih filmova. Merlinka festival se od 2009. godine održava svake godine u Domu omladine Beograda. Četvrti Merlinka festival biće organizovan u decembru ove godine i tema kojom će se baviti je transseksualnost i transrodnost.

Ukoliko želite da pogledate film "Assume nothing" zajedno sa nama 16. juna, možete nas kontaktirati telefonom (018 522 485) ili putem elektronske pošte prijave(at)zenskiprostor.org, kako bi vam prosledile detalje vezane za projekciju filma.

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2