sub
Ponedeljak, 27. maj 2024.

novi logo ZP mali

U okviru projekta „LGBT mladi“ 16. juna 2012. godine u Nišu je u organizaciji aktivistkinja Ženskog prostora održan  jednodnevni seminar pod istim nazivom. Seminar je održan u prostorijama Centra za devojke u prisustvu ukupno 18 učesnica/ka, iz Niša, Vranja i Prokuplja. Troje od njih su iz organizacija civilnog društva, troje iz političkih partija (LDP, SDP i Zeleni), dok su se ostali predstavili kao studentkinje i studenti.

Poziv na seminar je upućen organizacijama civilnog društva koje deluju na teritoriji grada Niša, podmlacima i gradskim odborima političkih partija (DS, SPS, URS, LDP, SDU). Za učešće na seminaru prijavilo se još nekoliko osoba koje nisu došle na sam seminar.

lgbt seminar

Seminar se sastojao iz nekoliko celina. Na početku učesnice/ci su upoznati sa ciljevima seminara i predstavljen im je projekat, a nakon toga je usledio deo predstavljanja očekivanja od seminara od samih učesnica/ka.Nakon toga usledile je sesija Terminologija, u okviru koje je najviše interesovanja, pitanja i vremena odvojeno za diskusiju koja se odnosila na interseks osobe, što se i očekivalo jer se u javnosti najmanje govori o toj temi. Zatim se govorilo o stereotipima i predrasudama prema LGBT osobama u našem društvu.

U okviru LGBT biblioteke dvoje mladih iz Niša su predstavili sebe kao lezbejku i geja i otvoreno odgovarali na pitanja ostalih učesnica/ka o svojoj gej/lezbejskoj egzistenciji u ovoj sredini. Pitanja koja su im postavljana su se ticala njihovog odnosa sa roditeljima, porodicom, vršnjacima, zatim odnosa prema religiji, kao i pitanja bezbednosti. U toku te sesije, koja je imala prijatnu atmosferu, još neki od učesnika/ca su se osetili slobodno da podele svoje identitete.

Na kraju seminara smo prikazale film „Ne pretpostavljaj ništa“. Nakon filma je usledila kratka diskusija.Na zatvaranju seminara sučesnici seminara su pozvani da prate rad organizacija na projektu preko društvenih mreža i sajtova organizacija.

Ovaj seminar je prošao u odličnoj atmosferi. Diskusija je bila dobra i nije bilo sukoba mišljenja. Učesnici/ce su uglavnom kroz pitanja i diskusiju proširivali svoja znanja ali nisu imali predrasude, niti bilo kakav otpor prema temi "LGBT mladi". Smatramo da je i nedostatak predrasuda jedan od razloga što su se  prijavili za učešće.

U Nišu je, svakako, bilo važno održati ovakav seminar zbog veličine grada i nedostatka otvorenih i vidljivih inicijativa za prava LGBTTIQ osoba.

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2