sub
Ponedeljak, 27. maj 2024.

novi logo ZP mali

press lgbt

U Medija centru u Beogradu, 26. juna, održana je pres konferencija uoči Međunarodnog dana ponosa LGBT osoba, na kojoj su predstavljeni razultati projekta “LGBT mladi – borba protiv stereotipa i predrasuda” koji su  zajednički realizovali: Asocijacija Duga iz Šapca, Gayten LGBT, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, Ženski prostor iz Niša, kao i Zavod za ravnopravnost polova Vojvodine u okviru konkursa “Kalendar ljudskih prava 2012”.

"Kalendar ljudskih prava 2012" podržan je od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Uprave za ljudska i manjinska prava, kao i Ambasade kraljevine Holandije.

Dragana Todorović, predstavnica Zavoda za ravnopravnost polova Vojvodine, upoznala je prisutne sa rezultatima celodnevnih edukativnih treninga koji su u okviru projekta sprovedeni u Nišu, Šapcu, Novom Sadu i Beogradu i ukazala je na činjenicu da je edukacija najispravniji i najbolji način borbe protiv stereotipa i predrasuda. Treninzi, koji su obuhvatili teme diskriminacije, nasilja i problema sa kojima se LGBT osobe svakodnevno susreću, organizovani su za mlade, aktivne u političkim partijama, ženskim grupama, volonterskim centrima kao i kancelarijama za mlade a sa ciljem njihove senzibilizacije po pitanju ljudskih prava LGBT osoba.Dragana Todorović takodje je najavila da će povodom Medjunarodnog dana ponosa, sutra, 27.juna, u 12 h u centru Beograda, u Knez Mihajlovoj ulici biti održan performans i protest. Ona je rekla da će na protestu u Knez Mihajlovoj ulici aktivisti nositi transparente koji ukazuju na probleme sa kojima se LGBT osobe suočavaju.

press lgbt2

U Nišu je povodom obeležavanja Dana ponosa i u znak podrške LGBT populaciji trebalo istaknuti zastave duginih boja na prozorima javnih institucija. Međutim, sve kontaktirane javne institucije oglušile su se o višednevne pokušaje organizatorki da se ova akcija izvede.

Dragana Todorović - video.

Članica organizacionog odbora Parade ponosa Beograd, Bojana Ivković, ukazala je na važnost koju Prajd ima za mlade osobe jer pruža osećaj pripadnosti i podrške. Članica organizacionog odbora je podsetila na statistiku koja pokazuje da upravo Prajd osnažuje mlade ljude da prijave nasilje kojem su izloženi.

Bojana Ivković - video.

Svetlana Logar iz Ipsos Strategic Marketinga predstavila je istraživanje koje je Labris sproveo u aprilu ove godine a tiče se stavova gradjana i gradjanki prema osobama drugačije seksualne orijenatcije. Ovo istraživanje, iako generalno svedoči o niskom stepenu tolerancije ispitanika prema LGBT osobama i njihovim ljudskim pravima, ipak ukazuje i na to da mladi pokazuju nešto liberalnije stavove. Najveća kontradisktornost jeste podatak da svaki 4 ispitanik/ca smatra da je homoseksualnost bolest, ali samo 29 odsto građana smatra da su LGBT osobe diskriminisane.

Svetlana Logar - video.

Jasna Plavšić, predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Upravu za ljudska i manjinska prava, je govoreći generalno o projektu istakla važnost prihvatanja različitosti, širenja tolerancije i prevazilaženja predrasuda koja su izvor svake diskriminacije.

Osnovni cilj konkursa “Kalendar ljudskih prava 2012.” jeste doprinos borbi protiv diskriminacije i promociji pozitivnih modela ponašanja. Svaki mesec u okviru “Kalendara ljudskih prava” posvećen je jednoj manjinskoj grupi a određen je prema datumima međunarodnih praznika.

Mesec jun je posvećen poboljšanju položaja pripadnika LGBT populacije u znak sećanja na Dan ponosa koji se obeležava 27.juna.

Antje Rothemund, šefica misije Saveta Evrope u Beogradu izrazila je zadovoljstvo svim pozitivnim merama koje se preduzimaju u borbi protiv homofobije u Srbiji. Podsetila je i na činjenicu da su ne samo lezbejke, gejevi, biseksualne, transeksualne, transrodne i interseksualne osobe izložene diskriminaciji i nasilju već da su mete često i oni koji ih podržavaju u borbi za svoja prava. Mladi su ti koji su najaktivniji u promociji tolerancije u društvu u kome žive ali je posao države da se bori protiv homofobičnog govora mržnje, da obezbedi održavanja parade ponosa kao i da zaštiti njene učesnike.


Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2