sub
Utorak, 25. jun 2024.

novi logo ZP mali

I ove godine, po četvrti put, Ženski prostor je organizovao Feminističku letnju školu. FLŠ 2012. je održana u Kladovu od 17. do 22. jula. Ovaj događaj je imao za cilj da potpomogne osnaživanju mladih žena i pruži edukaciju kroz različite teme feminističkog pokreta. Posebna pažnja je poklonjena dekonstrukciji patrijarhata i mehanizama kojima se patrijarhat služi u svrhu dominacije i održavanja postojećeg stanja, sa posebnim osvrtom na nasilje nad ženama kao najeksplicitnijim i najdominantnijim oblikom demonstracije moći.

Sa oko pedeset učesnica, volonterki, facilitatorki i organizatorki, ovo je bila najveća škola do sada u kojoj smo zajednički obrađivale teme: patrijarhat u našim životima i mogući otpori, nasilje kroz feministički pristup, lična feministička pitanja o diskriminaciji nad ženama, kratka istorija feminističkog pokreta, praktični feminizam kroz radionice osnaživanja tela i glasa i samoodbrane za žene, kao i emotivnu pismenost. Ponudile smo feminističke alternative kroz prezentaciju novoosnovne grupe „Amazonke“ koju su predstavile Ana Panday i Zorica Spasojević, diskusije o neoliberalnom kapitalizmu i njegovom uticaju na ženski deo čovečanstva, razgovarale o ženama i našem mestu u upotrebi i kreiranju novih tehnologija, ali se i osvrnule i dale kritički prikaz tretiranja žena u različitim tradicijama i kulturama. Dve važne teme u feminističkom pokretu kod nas - egzistencija žena drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne i položaj Romkinja, su i ove godine izazvale pažnju učesnica.

grupna

Ovogodišnje voditeljke radionica i diskusionih grupa su bile dugogodišnje aktivistkinje ženskog pokreta u Srbiji: Lepa Mlađenović, Sunčica Vučaj, Tatjana Nikolić, Katarina Lončarević, Tijana Popivoda, Vera Kurtić, Zoe Gudović, Biljana Stanković Lori, Milica Gudović, kao i Enisa Eminovska iz Makedonije, dugogodišnja aktivistkinja i liderka u okviru evropskog romskog ženskog pokreta.

Poslednji dan škole smo posvetile mogućnostima da se mlade žene umreže i samoorganizuju, i to kroz prezentaciju nazvanu „Osvajanje slobode: Mlade žene i feminizam“ koju su osmislile i izvele volonterke na ovogodišnjoj školi, inače polaznice prethodnih feminističkih letnjih škola: Aleksandra Demirović, Tamara Mitić, Jelena Vučić i Vesna Savić. 

Volonterke su nam organizovale i izlet - plovidbu brodom Dunavom u kojoj je učestvovao veći broj žena, dok je u istom terminu postojala mogućnost i za dvočasovno vežbanje joge.

Kao i prethodnih godina Feministička letnja škola izaziva veliko interesovanje i još jednom potvrđuje da su ovakve aktivnosti veoma potrebne i od neprocenjive važnosti za osnaživanje kako individualih žena, tako i samog feminističkog pokreta u Srbiji.

Energija, osmesi, pozitivni komentari učesnica i jaki zagrljaji koje smo dobile, nas samo osnažuju i potvrđuju u nameri da istrajemo i nastavimo da organizujemo slične događaje.

dobrodoslica poster  ucesnice javljanje za rec
budjenje1 snaga1 amazonke2

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2